ОБРАЗОВАЊЕ ПУТ КА ИЗЛАСКУ ИЗ СИРОМАШТВА
21.11.2012

Поводом светског дана детета председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, са сарадницима и пројектним тимом Друштва за развој деце и омладине - ОТВОРЕНИ КЛУБ у Нишу, који уз подршку УНИЦЕФА ради на пројекту “Развој друштвених центара у југоисточној Србији”, обишао је просторије друштвеног центра који се налази у бараци у насељу „Црвена Звезда“. Општи циљ новог пројекта Отвореног клуба, који подржава општина Палилула по речима Тамаре Симоновић, менаџера програма је допринос развоју развојно-образовних центара, као мреже засебних друштвених центара (пројектом обухваћене и општине Пирот, Прокупље, Лебане, Бојник, Сурдулица, Владичин Хан) који одговарају на потребе локалних заједница кроз досезање чланова заједнице и пружање подршке, усмеравајући свој рад на иновативне развојне и образовне услуге.

Ово је само део активности које општина Палилула у сарадњи са организацијама цивилног друштва остварује у решавању актуелних проблема социјално најугроженијег становништва на својој територији, посебно најмлађе популације-истакао је председник општине Палилула Бобан Џунић у сусрету са родитељима и децом ромске популације која су успешно наставила школовање. Из нашег скромног буџета подржаћемо опремање купатила „развојно–образовног центра“. Купили смо славине, грејалицу, поставили бојлер и инсталацију како би породице са децом у овом насељу, које немају канализациону и водоводну мрежу, могле да остваре своје хигијенске потребе. Међутим, потребно је нешто учинити и са изгледом насеља и депонијом која се налази поред коловоза улице Душана Поповића. О актуелним проблемима ове популације становника председник Џунић је најавио да ће обавестити и затражити помоћ од градоначелника Ниша али и већу присутност јавно-комуналног предузећа Медијана и комуналне полиције на терену.
 
Наши проблеми су много већи од проблема са отпадом, рекао је Бајазит Рамић, један од родитеља деце у насељу. „Ту је проблем и са струјом, водом, канализацијом и сиромаштвом али хајде да идемо степеник по степеник. Ни сам не знам одакле би требало да кренемо са решавањем проблема али мислим да би требало кренути од канализације и воде . Ово смеће овде највише ми стварамо. Народ нема где да баца шут па онда долази овде поред нашег насеља.

Од јануара месеца у овом Центру кренуће се са конкретним активностима рада са децом и младима. Те активности ће се, по речима организатора овог скупа, одвијати у области образовања јер је образовање најважнији сегмент за излазак из сиромаштва и за дугорочно успостављање бољих услова живота у заједници. До сада смо радили и са Ромском и са неромском децом и желимо да убудуће заједнички што је више могуће организујемо инклузивне активности за децу са териотрије општине Палилула-рекла је Тамара Симоновић из Отвореног клуба. Председник Општине је одмах одреаговао што нам је јако драго и што веома ценимо. Одмах након упознавања са циљем пројекта председник Џунић је предложио разговор са представницима насеља. По први пут у овом насељу имамо троје средњошколаца и велике наде полажемо у њих. Надамо се да ће имати подршку заједнице и бити пример како се препреке у овој области могу савладати. УНИЦЕФ је од 2002-2004 подржао рад са децом у ромском делу насеља „Црвена Звезда“ на Палилули. Уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу, за ове активности, обезбеђен је монтажни објекат-барака, који је у власништву Града Ниша. Друштво за развој деце и младих „Отворени клуб“ ради од 2010. године у овом простору са децом и младима. До сада су реализована три пројекта средствима Краљевине Холандије и Краљевине Белгије.(ЕКОполис мрежа)